neděle 17. února 2019

Jordánsko po vlastní ose / Jordan without travel agencies

Jordánsko je nádherná země, kterou určitě stojí za to navštívit. Ačkoli jsem z ní viděla jen malý kousek, věřím, že nadchne všechny, kteří milují moře, jezera, skály i pouště. Místní lidé navíc oplývají pohostinností, která člověku vyráží dech. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že Jordánsko je bezpečné i pro ženy, které rády cestují samy. Pár následujících řádků bych ráda věnovala tipům a poznatkům.


English will follow after every Czech paragraph.

Jordan is a beautiful country which definitely worth to visit. Although I saw only a small piece of it, I believe all those who love sea, lakes, rocks, and deserts will be fascinated by Jordan. The hospitality of local people is also breathtaking. From my own experience, I can say that Jordan is also safe for women who like to travel solo. I would like to give you some tips and knowledge about Jordan in following lines.

Jak se dostat do země/How to get into the country
Z Prahy začala do Ammánu, tedy hlavního města Jordánska, létat společnost Ryanair. Zpáteční letenky se dají koupit i okolo 800 korun. Osobně bych ale doporučovala podívat po letenkách Ammán/Ejlat (Izrael). Pokud má člověk v plánu například Aqabu, Wadi Rum, Petru, Mrtvé moře, Ammán a Džaraš, vyplatí se koupit si letenky z různých míst. Cesta z Wadi Rum do Ammánu totiž trvá okolo pěti hodin, při zpáteční letence se tak člověk musí zbytečně vracet a tím ztratí i celý den (zvlášť v zimě, kdy slunce zapadá brzo). Přechod přes jordánsko-izraelské hranice byl podle cestovatelů, které jsem potkala, zcela bez problému.


Ryanair has begun to fly from Prague to Amman, the capital of Jordan. Return tickets can be bought around 800 czech crowns. I would personally recommend look at fligh ticket to Amman and Eilat (Israel). If a person plans to go for example to Aqaba, Wadi Rum, Petra, Dead Sea, Amman and Jerash, it better to buy tickets from different places. The journey from Wadi Rum to Amman takes about five hours. It can be very uncomfortable and one can loose whole day by travelling (especially in the winter when the sun sets early). The crossing of the Jordan-Israeli border was completely without a problem, according to the travelers I met.

Kdy/When
Já sama vyrazila na konci ledna a bylo mi příjemně. Venku byly jarní teploty, v poušti jsem dokonce měla jen tričko. Podle Jordánců je nejlepší vyrazit na jaře nebo na podzim, to je pro ně hlavní sezóna. Důrazně nedoporučují návštěvu v létě. Pokud tedy hledáte tip na levnou dovolenou, ale nepotřebujete teploty na koupání, dá se vyrazit v lednu mimo sezónu.


I went to Jordan at the end of January and I felt good. Outside were spring temperatures, I even wear a T-shirt in the desert. According to the Jordanians, it is best to visit this country in the spring or autumn, that's the main season. They strongly do not recommend visit Jordan in the summer. So if you are looking for a cheap holiday but you do not need high temperatures for swimming, then go off-season in January.

Vízum - Jordan pass
Pro návštěvu Jordánska je třeba vízum. Nejsnadnější cestou je Jordan pass, který lze zakoupit na stránkách jordanpass.jo. Jordan pass slouží nejen jako vízum, ale i jako vstupenka na jednotlivá turistická místa. Podmínkou je, aby dotyčný zůstal alespoň tři noci. Cena se pohybuje od 70-80 jordánských dinárů (1 dinár je přibližně 31 korun) dle počtu dní (1-3), které chce návštěvník strávit ve skalním městě Petra (k ceně Jordan pass se ještě připočte poplatek za zpracování). Já sama jsem v něm strávila celý den, osobně mi to přišlo dostačující (ale i dva dny jistě mohou být zajímavé, víc dní bych už nekupovala). Jordan pass se následně předloží u kontroly na letišti. Kontrola proběhla rychle, nejen u mě, ale i u dalších turistů, kteří měli zakoupený Jordan pass. Osobně jsem s tímhle systémem byla spokojená, při žádné návštěvě turistického místa jsem již nic neplatila, vždy stačilo ukázat Jordan pass.


Czechs need visa for visit of Jordan. The easiest way, how to get them, is to buy the Jordan pass, which can be purchased at jordanpass.jo. The Jordan pass serves not only as a visa but also as a ticket to tourist places. There is only one condition, person needs to stay for at least three nights. The price ranges from 70-80 Jordanian dinars (1 dinar is approximately 31 czech crowns) according to the number of days (1-3) the visitor wants to spend in the rock city of Petra (fee for procesing is added to the Jordan pass price). I spent all day in Petra and personally I felt it is enough (but maybe two days could be interesting, I would not buy it for three days). The visitor only show the Jordan pass to an airport check. Me or other tourists, who had purchased the Jordan Pass, did not have any problem with it. Personally, I was felt good and I liked the system. I did not have to pay any entrance fee, every time I only showed the Jordan pass.

Na jak dlouho/How many days
Vzhledem k ceně víza, letenkách a vzdálenostem mezi jednotlivými místy se podle mě vyplatí vyrazit alespoň na týden. Počítejte minimálně s celým dnem v Petře a (alespoň) celým dnem ve Wadi Rum (tu si určitě nenechte ujít). Džaraš je dobře dostupný z Ammánu, na ten by vám společně s Ammánem mohl stačit den. Taktéž návštěva Mrtvého moře si vyžádá den.


Due to the price of the visa, the flight tickets and the distances between places, I think it is worth spending at least a week in Jordan. Count at least with the whole day in Petra and (at least) all day in Wadi Rum. Jerash is well accessible from Amman, both cities could be visited in same day. Also, a visit to the Dead Sea will require a day.

Co vidět/What to see
V Jordánsku je toho k vidění spousta. Pokud bych měla doporučit jediné místo, byla by to Wadi Rum. Nádherná poušť, ve které určitě přespěte. Ubytování nabízí místní beduíni i na stránkách booking.com. Nejlevnější ubytování lze sehnat i za 5 dinárů. Pozor však na cenu za okružní jízdu džípem po poušti. Některé kempy ji nabízí rovnou v ceně ubytování. Pokud v ceně ubytování není, zeptejte se. Každý z místních má džíp a jistě si rád vydělá něco navíc. Při ceně Jordan pass se určitě vyplatí navštívit Petru, která jinak vyjde poměrně draze.


There is plenty of places to see in Jordan. If I had to recommend a single place, it would be Wadi Rum. A wonderful desert where you you should definitely oversleep. Accommodation is offered by local Bedouin e.g. at booking.com. The cheapest accommodation can be found around 5 dinars. Be aware of another payment for jeep tour in desert (some of the camps offer them with accomodation). If there is no jeep tour included, ask at your camp. Each of the locals has a jeep and certainly will want to make extra money. With the Jordan Pass, it is definitely worth visiting Petra.

Doprava v Jordánsku/Transport in Jordan
Při plánování jsem hodně rozmýšlela půjčení auta, nicméně nepovažuji se za tak dobrého řidiče, abych vyrazila na tříhodinovou cestu autem. Nicméně potkala jsem takové cestovatele a ty byly s půjčením auta zcela spokojení. Silnice byly v dobrém stavu. Provoz byl pouze v Ammánu, jinak nikoli. Já sama využila autobusy, z Ammánu do Petry jsem jela se společností Jett (jett.com.jo). Cesta mě stála 11 dinárů a trvala asi 3 hodiny. Z Petry do Wadi Rum jsem jela místním autobusem (odjíždí po šesté ráno a je třeba říct v hotelu/hostelu, že chcete, aby vás vyzvedl. Místní mají na řidiče číslo). Z Wadi Rum odjíždí ten samý autobus po deváté hodině ráno. Cesta stála 8 dinárů a trvala asi 2 hodiny. Z Wadi Rum jezdí autobus do Aqaby, pozor však na pátek, to autobus nejezdí. K Mrtvému moři autobusy nejezdí, možností je buď taxi nebo organizovaný zájezd. V mém ubytování nabízeli výlet na osobu asi za 20 nebo 25 dinárů. Džaraš je dostupný autobusem, cesta trvá okolo 40 minut.

V Ammánu jezdí hodně taxíky, dokonce tam funguje i služba Uber. Z letiště je možné jet autobusem na autobusové nádraží (cesta stojí cca 3,3 dináry), poté je nutné chytit si taxi. S taxikáři se nebojte smlouvat, cenu si dohodněte předem. Pokud chcete ušetřit, zeptejte se dalších lidí, zda nemají stejnou cestu.


When I was planning my trip, I was thinking about renting a car, but I do not consider myself as a good driver to go on a three-hour journey by car. However, I met travelers, who did this and they were completely satisfied with the rental of the car. The roads were in good condition. Operation was only in Amman, otherwise it was not. I myself took the buses, from Amman to Petra I went with Jett (jett.com.jo). The journey cost me 11 dinars and lasted about 3 hours. From Petra to Wadi Rum I went by local bus (departing after 6am and it is necessary to tell the hotel / hostel that you want to go. Bus will stop in from of hotel. Local people have a number). Wadi Rum leaves the same bus after nine o'clock in the morning. The road cost 8 dinars and lasted about 2 hours. From Wadi Rum there is a bus to Aqaba, but on Friday, the bus does not operate. There are no buses to the Dead Sea, the possibility is either a taxi or an organized tour. In my accommodation they offered a trip per person for about 20 or 25 dinars. Jerash is accessible by bus, the journey takes about 40 minutes.
There are many taxis in Amman, even the Uber service. From the airport you can take a bus to the bus station (the journey costs about 3.3 dinars), then you have to catch a taxi. Do not be afraid to ask for better price, make a deal about price in advance. If you want to save money, ask other people if they do not have the same way.

Co (ne)jíst a pít/What to drink and eat (or not)
Jordánci nebo alespoň beduíni milují čaje, pokud vám nějaký v poušti nebo v Petře nabídnou, nebojte se jej přijmout. Pozor ale na vodu, tu si vždy kupujte balenou, řeknou vám to i sami Jordánci. Z jídel můžete ochutnat falafel, humus, čerstvý chleba (placka) nebo maso se zeleninovou směsí a rýží.


Jordanians or at least Bedouins love tea, if they offer you some in the desert or in Petra, do not be afraid to accept it. Beware of the water, always buy the packed one (Jordans reccomended me that). From dishes you can taste falafel, humus, fresh bread or meat with vegetable and rice.

Bezpečnost a povaha Jordánců/Security and nature of Jordans
Jak už jsem zmínila, Jordánci jsou neuvěřitelně pohostinný národ. Sama jsem měla tu možnost zažít jejich pohostinnost hned několikrát. Paní v letadle mi například nabídla odvoz, v poušti jsem měla okružní jízdu zdarma. I v Petře bylo možné potkat dost milých lidí, ale mějte na paměti, že pro místní je to také byznys. To, že jsou k vám milí v jednu chvíli, neznamená, že za další věc už nebudou chtít peníze. Nebojte se smlouvat.
Země je jinak velmi bezpečná, ani na chvíli jsem se necítila ohroženě, přesto, že mě právě tamní pohostinnost zarazila (zvlášť, pokud přicházela od mužů) a musela jsem si srovnat v hlavě, že milé chování neznamená nutně, že od vás dotyčný něco chce (v tomhle případě mířím čistě na muže).


As I mentioned, the Jordans are an incredibly hospitable nation. I myself had the opportunity to experience their hospitality several times. For example, a lady on the plane offered me to drive me to the city or I had a free sightseeing tour in the desert. Even in Petra it was possible to meet quite nice people, but keep in mind that for the local it is also a business. The fact that they are kind to you at one point does not mean that they will not make money for another thing (in Petra). The country is otherwise very safe. I did not feel threatened even for a second. But sometimes I had a strange feeling because of behaviour of men. I have to realised, kind behaviour does not mean, they want something from me, but they are just kind.

Žádné komentáře:

Okomentovat