úterý 14. března 2017

J.K.Rowling v roli scénáristky. Fantastická zvířata odvádějí skvělou práci i na papíře

S avizovaným vydáním scénáře k filmu Fantastická zvířata a kde je najít se opět rozhořel spor, zda má vůbec smysl vydávat pouhý přepis dialogů. Téměř třísetstránková knížka hrající mrzimorskými barvami odpovídá jasně - má. Zásluhu si ale nenese jen J. K. Rowling, která stejně jako v klasické potterovské sáze vsadila na přátelství hlavních hrdinů, ale také designové studio MinaLima.
Miraphora Mina a Eduardo Limo se postarali nejen o grafický design filmu Fantastická zvířata a kde je najít, ale i o design jeho knižní podoby. K obdivu není třeba ani příliš listovat, příjemné překvapení skrývá již obálka knihy po sundání přebalu. Přední strana totiž neobsahuje nic jiného než zlaté vyobrazení hrabáka, malého černého chlupatého křížence krtka a ptakopyska podivného.

„V jedné výloze stojí hrabák. Aby ho nebylo vidět, dělá, že je stojánek na šperky. Rozpažené tlapičky má ověšené diamanty.

MLOK na hrabáka nevěřícně zírá. Hrabák MLOKŮV pohled ucítí a pomalu se otočí. Ti dva se na sebe podívají.”

Dialogy jednotlivých postav jsou pak doplněny o kresby zvířat, jednotlivé scény jejich stopami.

Samotný text, jehož překladu se zhostila Helena Šváchová, nenabízí oproti filmovému zpracování takříkajíc ani čárku navíc, přesto však čtenář zklamaný nebude. Dialogy fungují i na papíře a co víc, oproti filmu, má čtenář k dispozici také scénické poznámky. Ty nejen vykreslují prostředí jednotlivých scén, ale nabízí také vhled do hlav jednotlivých postav. 

Fantastická zvířata a kde je najít nejsou jen přehlídkou magických stvořeních, ale především také dobrého humoru. 

JACOB
(pro sebe)
Cos dneska dělal, Jacobe?
Dneska jsem byl v kufru.

Fantastická zvířata jednoduše ukazují, že svět Bradavic, kouzel a lektvarů, není ještě zdaleka ani trochu vyčerpán, což ostatně dokazuje i množství fan fiction povídek, jejichž počet se jen na webu fanfiction.net vyšplhal k dnešnímu dni přes 760 tisíc.

Ačkoli kniha vydrží nepřečtená pouhých několik hodin, svému majiteli radost udělá. Zvlášť pokud ocenil filmové zpracování.

Scénář zakoupen po sepsání textu o jeho českém znění pro server lidovky.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat