sobota 13. června 2020

Filmový Artemis Fowl. D'Arvit! D'Arvit! D'Arvit!

Artemis Fowl. Antihrdina. Ir. Geniální zločinec. Kluk, co se rozhodl unést skřítka a získat za něj tunu dvacetičtyřkarátového zlata. A v neposlední řadě jedna z mých skutečně oblíbených literárních postav.

Artemis Fowl, Disney
Artemise jsem objevila někdy ve dvanácti, přesně tolik je Artemisovi v první knize (čímž si také ospravedlňuji svůj crush na AF). Artemisova otce zajala ruská mafie při jednom z obchodů, který měl legalizovat výnosy ze zločineckých aktivit Fowlovské rodiny. Po únosu Artemise Fowla I. mizí dlužníci, věřitelé se naopak snaží z rodinného bohatství urvat, co se dá. Únos se také projevil na psychickém zdraví Artemisovy matky, která jej po pár týdnech často ani nepoznávala. Artemis se tak rozhodl obnovit rodinné bohatství, a to ničím menším než výkupným za uneseného skřítka. Nepočítal ovšem s tím, že skřítek bude vypadat jako menší verze člověka a že tím skřítkem není nikdo jiný než kapitánka Myrta Krátká. První žena v LEPReko (Lokalizační a evidenční policejní rekognoskace).

A přesně nic z toho v novém filmu od Disney neuvidíte. (Následující část obsahuje spoilery).

Zbytečné zásahy
Na internetu je k nalezení řada recenzí, které hodnotí herecké výkony, efekty, kameru, délku filmu a děj. První tři ponechávám stranou. Ohledně délky filmu se mnoho recenzentů shoduje, že na fantasy snímek je 90 minutová stopáž opravdu velmi krátká. S tím souhlasím. Z filmu jsem navíc měla podobný dojem jako z Grindelwaldových zločinů. Příliš mnoho scén v krátkém čase.

Ze samotného děje jsem hodně zklamaná. Mám za to, že první díl osmidílné série představuje perfektní předlohu pro film a zároveň dává dostatek prostoru seznámit se s hlavními postavami. Krom těch zmíněných jsou jimi osobní strážce Butler, velitel Břízný, geniální IT vynálezce a kentaur Klusák a permoník s kriminálními sklony Sláma Hraboš. Film je natolik krátký (a natolik odlišný), že nedal diváku žádnou příležitost poznat postavy a udělat si k nim vztah, resp. udělat si na ně určitý názor. Už jen samotný Artemis Fowl není postava, kterou byste nesnášeli, přesto, jak se chová a kým je a zároveň není postava, kterou byste obdivovali a milovali bez toho, aniž byste uvědomovali jeho temné(ější) stránky (zvlášť s ohledem na šestý díl, který ukáže Artemisovo desetileté já). Ve filmu prakticky k žádnému charakterovému vývoji nebo aspoň představení nedojde.

Co mi na filmu vadilo, byly absolutně zbytečné zásahy. Artemisova matka je ve filmu mrtvá, přestože na ní stojí první i šestý díl série a Artemis má mít jednoho dne sourozence (na jejichž dobrodružství je i samostatná kniha). Z Butlerovy sestry Julie udělali jeho neteř. (Proč?) A ještě nechali Artemise oslovovat Butlera jeho jménem (v knize se přitom jeho jméno dozví až v okamžiku, kdy Butler stojí na prahu smrti). Také došlo ke změně jeho barvy kůže. Na první straně prvního dílu je přitom jasně popsán jako „mohutný běloch”. Zároveň došlo ke změně Myrtiny barvy kůže, kterou hraje běloška, přestože podle knihy má mít „ořechově hnědou pleť”. AF vyšel poprvé v roce 2001, pochopila bych tak (i když nemám tyhle zásahy ráda), že se film snaží o určitou diverzitu. AF ale už diverzitu dávno měl.

Film se také rozhodl změnit pohlavní velitele Břízného, kterého hraje Judi Dench. A obecně se ve filmu objevuje řada žen v řadách policie. Tahle změna je pro mě nepochopitelná. Velitel Břízný vkládal do Myrty velké naděje, protože byl přesvědčen o tom, že ona může ukázat, že ženy jsou schopné zastávat posty v LEPReko. A podle toho se k ní i choval. Pro Myrtu byl navíc jako otec (k tomu, co udělali z Myrtina otce ve filmu se radši ani nebudu vyjadřovat).

Kam zmizel Artemis?
Filmový Artemis na mě udělal dojem milého kluka, co by si nejradši řekl o lízátko. Skutečný Artemis Fowl ale lízátka nerad. Film nenabídl prakticky žádný pohled na Artemisovu genialitu (což se zároveň rovná sarkastickým myšlenkovým projevům - čekala bych tak spíš někoho jako Number five z Umbrella Academy). Ve filmu ví o skřítcích od otce, v knize se ale o jejich existenci dozvěděl z vlastních výzkumů a vlastních ne úplně morálních aktivit. Artemis je ve filmu přesvědčen o otcově nevině, v knize si je velmi jistý jeho zločineckým působením. Raději ani nemluvím o tom, že filmový Artemis běhá a surfuje (!) a střílí ze zbraně (!).

Na celé sérii mě bavilo sledovat vývoj Myrtina a Artemisova vztahu od nepřátel, přes přátelství až něco víc. Ve filmu jsou tihle dva nejlepší kamarádi asi po pěti minutách. 

Filmový Artemis Fowl je tak velkým zklamáním. Kdybych Artemise neznala, mávla bych nad tím rukou a nejspíš by se mi to i líbilo (já od filmů nemám velká očekávání). Takhle ale nechápu, co to D'Arvit! bylo. 

D'Arvit! je extrémní vulgarismus používaný v gnómštině.

Žádné komentáře:

Okomentovat